Образовательные модели востока и запада как фронтиры современной евроазиатской интеграции

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2017.124896

Ключові слова:

освіта, модель, інновація, конкуренція, фронтир, логіка, ризик, трансграничність, інтелект, цивілізація

Анотація

В статті розкривається сутність, роль та місце освіти, що запропонована Китаєм в мегастратегії “Шовкового шляху - 2”. На рівні з трансграничним характером економічних, фінансових, інфраструктурних інвестицій у країни євроазіатського регіону, Китай пропонує нові форми інтеграції у сфері науки та освіти. Показано, що цей Стовп китайських мегатрендів є альфа та омега інноваційного розвитку країни.

Досліджується інноваційний характер освітньої моделі Китаю. Сама освітня модель цієї країни репрезентована у якості конкуруючої з моделлю Болонської системи Заходу. У зв’язку з цим досліджуються фронтири на території зустрічі освітніх моделей Сходу та Заходу. Фронтир з’ясований як взаємопроникнення та протирічне поєднання конкуруючих освітніх практик.

Проаналізована логіка його розвитку, яка пов’язана з формуванням захисних споруд своїх моделей, відмічаються ризики, які виникають у просторі їх конкуренції. Фронтир охарактеризований як зона нестійкої рівноваги, невизначеності вибору освітніх моделей

Біографія автора

О. П. Пунченко, Одесская национальная академия связи им. А. С. Попова

Доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії та історії

Посилання

Chumakov, A. N. (2017). The Coming Demographic Avalanche: at the Threshold of a Great Migrationof the Peoples. The age of globalization. №. 2. 3-19 [in Russian].

Shapiro, R.(2009). Forecast for the leading.M.: AST: AST MOSCOW. 537 s. [in Russian].

Levyash, I. Ya.(2016). Cultural Alienation and Frontiers: abysses and bridges. In: Dialogue of cultures in the epoch of global risks. Minsk: RIVSH. 193-196 [in Russian].

Sosnovsky, L. A. Risk. (2004). The Golden Section. Gomel: " Belarusian State University of Transport". 317 s. [in Russian].

Naisbitt, J. (2012). Chinese megatrends: 8 Pillars of a new society. M.: Astrel. 315 [5] s. [in Russian].

Starzhinsky, V. P. (2016). On a way to society of the innovation. Minsk: RIHE. 446 s. [in Russian].

Voronkova, V. G. (2008). The Philosophy of Humanistic Management (Socio-anthropological measurements). Zaporszhzhie: RVK ZSEA. 254 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-01

Номер

Розділ

Філософія освіти