Концептуальна парадигма електронної україни в контексті формування інформаційного законодавства для інноваційного розвитку держави

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2019.177711

Ключові слова:

передвиборча програма президента, електронне управління, інформаційна політика держави, інформатизація

Анотація

Актуальність дослідження в тому, що динамізм і глобальність інформатизації у всіх сферах життєдіяльності сучасного постіндустріального суспільства, крокує до інформаційного, обумовлює необхідність проведення багатоаспектних та багатовимірних наукових дискусій про інформатизацію, високих технологіях та інноваційних прориви в площині існуючих і необхідних нормативно-правових норм про умови формування технологій впровадження знань і правил поводження з інформацією як ресурсом розвитку сучасної людини, товариств і держави. Про це власне і йдеться в передвиборчій програмі Президента України Володимира Зеленського, який ставить за мету якісно і по новому сприйняти можливості сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в управлінні державою і організації суспільно-політичного життя країни. Мета дослідження - концептуалізація електронної парадигми України в контексті формування інформаційного законодавства для інноваційного розвитку держави. Завдання дослідження: 1) виявлення нових проблем інформатизації держави для досягнення більш активного впровадження інноваційних ІКТ в координатах вимог створення системи електронного урядування в країні; 2) аналіз виконання державою інформаційно-комунікаційної функції, в більш широкому сенсі розуміння поняття «державна інформаційна політика»; 3) аналіз ролі високих технологій і науково-освітньої сфери в умовах інформаційної цивілізації; 4) виявлення мети існування країни в глобальному світі як електронної держави. Методологія дослідження - системний і структурно-функціональний аналіз проблеми електронної парадигми України в контексті формування інформаційного законодавства для інноваційного розвитку держави. Наукова новизна дослідження - в структуруванні проблем електронної парадигми України та знаходженні шляхів їх вирішення. Висновки - практична реалізація завдань передвиборної програми нового Президента України В. Зеленського і завдань формування в Україні інформаційного суспільства висуває багато питань щодо доступу громадян до інформації, накопиченої людством і державою, і особливо в сфері національного безпеки і формування інформаційного законодавства.

Біографія автора

Oleksandr Sosnin, Українська академія політичних наук

Доктор політичних наук, професор, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік

Посилання

Volodymyr, Zelensky election program (Volodymyr Zelensky candidate to the Ukrainian post of President). [Electronic resource] Access mode: https://gazeta.ua/articles/politics/_bez-durnic-i-populizmu-ekspert-proanalizuvav-peredviborchu-programu-zelenskogo/882850

Legal dimension of state information policy of Ukraine in the context of global challenges. Monograph. Ed. I. Cresina / Kiev: Institute of State and Law of the. V. Koretsky National Academy of Sciences of Ukraine. - 2018 - p. 282.

About information: Law of Ukraine dated 02.10.1992 № 2657-CP / / Bulletin of the Supreme Council of Ukraine. 1992. N. 48. Ed. 651.

Basic principles of the development of the information society in Ukraine for 2007-2015: Law of Ukraine dated 09.01.07, No. 537-V // Information from the Supreme Council of Ukraine. - 2007. - No. 12. P. 511. - Ed. 102.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-09

Номер

Розділ

Соціальна філософія та філософія історії