Psychoanalytic studies of destructive libido in the context of modernity

Автор(и)

  • I. A. Sajtarly Київський національний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2014.37264

Ключові слова:

психоаналіз, деструктивне лібідо, , злоякісна агресія, репресія, сублімація, фашистська свідомість

Анотація

Проблема, якій присвячена ця стаття, є однією з найбільш складних, як в соціології культури, так і в сучасній філософії. На основі аналізу психоаналітичних ідей, автор цієї публікації намагається довести, що психоаналітична критика аскетичної культури викликає низку питань. Підкреслено, що в еволюції психоаналітичної теорії проблема генезису злоякісної агресії займає центральне місце. Виявлено, що розбіжність у поглядах з боку представників психоаналізу тільки підтверджують виняткову складність проблеми агресивного лібідо. За Райхом, наприклад, драма людських відносин пов'язана з неможливістю знаходження щастя у коханні, і зобов'язана своїм існуванням аскетичній культурі патріархально-авторитарних суспільств. Натомість Фромм наполягає на тому, що основною причиною формування садизму є прагнення нікчеми ми до необмеженого панування. Підводячи підсумки розгляду проблеми деструктивності у сучасній філософії можна виділити три основні точки зору. Перша заснована на припущенні щодо провідної ролі аскетичного світогляду у формуванні садомазохізму, який визначається як своєрідна компенсація за втрату "чистоти" і водночас як здатність отримувати задоволення з заподіяння страждання. Друга позиція апелює до особливої значущості почуття неповноцінності, яке і генерує руйнівну ненависть до себе і до оточуючих. Третє пояснення злоякісної агресії сходить до теорії потягу до абсолютного панування.

Біографія автора

I. A. Sajtarly, Київський національний університет

доктор філософських наук, доцент філософії, доценткафедри філософії гуманітарних наук

Посилання

Adler A. About neurotic character / A. Adler / [Electronic resource] Access mode: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Psihol/Adler/_Nauka_index.php

Blumenkrantz M. In search of a name and face. Phenomenology of Contemporary Landscape / MM Blumenkrantz // Problems of Philosophy. - 2007. - № 1. - S.47-61.

Kernberg O. Relationship in love: norm and pathology / O. Kernberg [Electronic resource] Access mode: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Psihol/kernb/index.php

Reich B., "The Mass Psychology of Fascism" / Wilhelm Reich; [trans. German YM Donets] - M.:Open"PublisherAST", 2004. - 539 p.

Rougemont D.de Love in the Western World / Denі de Rougemont; [trans. fr. Ya Tarasyuk] - Lviv: Lіtopis, 2000. - 304 p.

Freud Z. Ego and Id: Works / Freud. - Moscow: Eksmo-press; Kharkov: Publishing house "Folio", 2001. - 864 p.

Fromm E. The Anatomy of Human Destructiveness / Erich Fromm; [trans. with it. EM Telyatnikova] - M .: The Republic, 1994. - 447 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-05

Номер

Розділ

Філософія