Етика пам'яті як філософська проблема (по матеріалам книги А. Маргаліта «етика пам'яті»)

Автор(и)

  • С. В. Сидоренко Запорізький державний медичний університет, Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2015.54885

Ключові слова:

етика пам'яті, пам'ять, моральність в пам'яті, мікроетика, макроетика, етика, мораль, релігія, світове співтовариство пам'яті, прощення, забуття, ностальгія, поральний та політичний свідок

Анотація

Дається аналіз етики пам'яті як філософській проблемі (по матеріалам книги А.Маргаліта «Етика пам'яті». Аналізується питання «етики пам'яті» на двох рівнях: мікроетики та макроетики. Розкривається трикутник відносин, сторонами якого є пам'ять і турбота, турбота і етика, пам'ять і етика. Аналізуються відносини між «етикою пам'яті», турботою та повагою. Подається аналіз категорій етика та мораль, розкриваються впливи релігії, традиціоналізму на «етику пам'яті». Відмічаються, що категорії прощення і забуття, мають виправдовуння в релігійному контексті. Прощення не політика або рішення, але зміни в психічному стані людини, яка була ображена ("зміни в серці"). Забуття травми є частиною того, що потрібно для того, щоб відбулися зміни в серці для успішного пробачення. Рішення пробачити - рішення діяти всупереч травми. Але до тих пір, як скривджена людина зберігає всі шрами від травм, прощення не є повним. Важливим для А.Маргаліта є виділення того, що потрібно для успішного прощення - незабування, а подолання образи, яка супроводжує людину. Успішність пробачення залежить від двох елементів; перший, прийнявши в політиці поведінку, що виключає причини протидії причини дій. Другим елементом є бажання у подоланні образи та помсти.

Біографія автора

С. В. Сидоренко, Запорізький державний медичний університет, Запоріжжя

Кандидат філософських наук, викладач кафедри суспільних дисциплін

Посилання

Аvishai margalit. Тhe ethics of memory // Avishai margalit. harvard university press Cambridge, Massachusetts London, England. – 226 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-27

Номер

Розділ

Філософія