«Аксіологічний поворот» сучасної філософії від культури як буття до буття культури

Автор(и)

  • В. В. Мельник Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2015.57530

Ключові слова:

аксіологічний поворот, буття культури, культура буття, самореалізація людини, культурна глобалізація

Анотація

Мета наукового дослідження - виявити теоретико-методологічні засади «аксіологічного повороту» сучасної філософії до аналізу культури як буття. Виявлено аксіологічні виміри буття, що формують цінності, які сприяють самореалізації людини у соціокультурному просторі, який формує як сама людина, так і суспільство; проаналізовано категорію «буття» яка є основоположною у плані аксіологічного повороту» сучасної філософії від культури як буття до буття культури. Методи – системний, синергетичний та підходи – аксіологічний, що сприяє виявленню поставлених задач. Результат - розкрито «аксіологічний поворот» сучасної філософії від культури як буття до буття культури, що пронизує всі ланки суспільства в умовах глобалізації; продемонстровано, що культура буття поступово перетворюється на складну мозаїку транслокальних культур, що глибоко проникають одна в одну й утворюють нові культурні ареали, що мають мережеву структуру. Висновок. Тому «аксіологічний поворот» сучасної філософії від культури як буття до буття культури приводить до підпорядкування життя культурі, в результаті чого аксіологія означає керівництво у житті і утвердження цінностей у бутті особистості, яка прагне досягти високих ідеалів

Біографія автора

В. В. Мельник, Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, Київ

Кандидат філософських наук, доцент кафедри управління, інформаційно-аналітичної діяльності та євроінтеграції Інституту управління та економічної освіти

Посилання

Heidegger M. Time s bytie: Articles and vystupleniâ / M. Heidegger. – Moscow: Respublika, 1993. – 447 s.

Sosnin A.V., Voronkova V.G., Postol O.E.. Modern international systems and global development (socio-political, socio-economic, socio-anthropological dimensions): textbook / A.V. Sosnin, V.G.Voronkova, O.E. Postol. – Kyiv: Center for educational literature, 2015-556 p.

Voronkova V.G. Metaphysical dimensions of the human being (human problems at the turn of the Millennium): [Monograph]/ V.G. Voronkova. – Zaporizhzhya: Pavel, 2000. -176 s.

Melnik V. Socio-philosophical analysis of the influence and interaction of individual and globalised society / V. Melnik // Humanitarian bulletin Zaporizhzhya State Engineering Academy:-Zaporozhye: publishing ZDIA, 2011- Issue 46. - P. 96-108.

Globalistika: International meždisciplinarnyj ènciklopedičeskij dictionary/Hl. Ed.: S. s. Mazur, a. n. Chumakov.-Moscow-St. Petersburg-n-th: IC «ELIMA», ID of "Peter", 2006.-1160 s.

Encyclopedia etnokul′turoznavstva. Ponâtìjno-terminology tools, conceptual approaches. Part of the first person. Nation. Culture.: Kiev State Academy of culture and arts of the commanding personnel. -2001-522 s..

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-31

Номер

Розділ

Філософія