Психологічний вплив та засоби протидії небажаному впливу: практичні аспекти

Автор(и)

  • О. Г. Богуславська Запорізька державна інженерна академія (Запоріжжя, Україна), Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30839/2072-7941.2016.86757

Ключові слова:

психологічний вплив, варварський психологічний вплив, психологічний напад, психологічний примус, деструктивна критика, деструктивні констатації, деструктивні поради, маніпуляція, цивілізований психологічний вплив, аргументація, обґрунтування, протистояння

Анотація

Психологічний вплив - це вплив на стан, думки, почуття і дії іншої людини за допомогою виключно психологічних засобів. Вплив, коли адресату надається можливість й час зреагувати на дії ініціатора комунікації. У найзагальнішому вигляді, психологічний вплив на інших людей здійснюється для підтвердження факту особистісного існування і надання значимості цьому факту. Дійсно, здатність впливати на інших - безсумнівна ознака того, що особистість існує, і що це існування має сенс. У людському суспільстві визнання факту існування людина отримує тільки одночасно з оцінкою дій. В сучасних умовах часто ступінь соціальної значущості визначається масштабами персонального впливу (психологічного в тому числі). На побутовому рівні, психологічний вплив здійснюється для задоволення власних потреб за допомогою інших людей. Однак, аналізуючи ситуацію, можна констатувати, що в багатьох випадках людина намагається переконати інших людей в будь-чому або схилити їх до певної лінії поведінки тому, що це відповідає власним (егоїстичним) інтересам.

Біографія автора

О. Г. Богуславська, Запорізька державна інженерна академія (Запоріжжя, Україна)

Кандидат філософських наук, доцент,

Кафедра менеджменту організацій та управління проектами

Посилання

Grachov G.V. Miller and the manipulation of personality: the organization, ways and technologies of the information-psychological influence / I. K. Melnik. - Moscow: EKSMO, 2003. - 384 s.

Zimbardo F., Ljajppe M. Sozialen Auswirkungen / M. Ljajppe. - Spb.: Piter. - 2000. – 448 s.

Znakiv V.V. Makìavellìzm, the manipulation of behavior and the understanding of interpersonal relationships / V.V. Znakiv. - The question of psychology. 2002. No 6.

Kulikova V.N.: How make the interlocutor to adopt your point of view / V.N. Kulikova. - M.: AST. -2006. - 96 s.

Sidorenko E.V. Training influence and impact of confrontation / E.V. Sidorenko. - SPb., 2004. – 256 s.

Tracy B. Peaking. 12 Principles / B. Tracy [Translation from English V.F. Volchonok.]. - 3-ed. -Minsk: Popuri, 2004. - 368 s.

Chaldini R. Psychologie der einfluss / R. Chaldini. - SPb.: Piter, 2000. - 272 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-20

Номер

Розділ

Філософія